Werknemers die een hoger salaris krijgen, zijn niet geneigd zich extra in te spannen.

Dat stellen onderzoekers van de Harvard Business School op basis van nieuw experimenteel onderzoek. De motivatie van werknemers blijkt niet alleen een kwestie te zijn van wat je ze betaalt, maar ook van de manier waarop de beloning wordt uitgekeerd.

Werknemers gaan er al gauw vanuit dat een gegeven salaris marktconform is. Dus als ze bij een nieuwe baan iets beter betaald worden, is dat op zich geen reden om harder te gaan werken. Maar, zo bleek uit de experimentele studie van de Harvard Business School, als de baas een vorm van ‘goodwill’ toont door een bonus als onverwachte meevaller uit te keren, heeft dat wel effect.

Werknemers waarderen het, als ze delen in een meevaller voor het bedrijf en dat motiveert om extra je best te doen.

Onverwachte meevaller motiveert

Deze conclusies zijn gebaseerd op een experiment onder 266 personen. Die werden via een online wervingsbureau ingehuurd om gedurende een aantal uur data in te invoeren in computers. Zonder dat de deelnemers dit wisten, werden ze in drie groepen verdeeld.

De eerste groep kreeg een salaris van 3 dollar per uur en de tweede 4 dollar per uur.  Daarnaast was er een groep die aanvankelijk hoorde dat het salaris drie dollar per uur was, maar nadat ze de baan hadden geaccepteerd, werd verteld dat er meer budget was: dus iedereen van deze groep kreeg 1 dollar per uur extra.

Uitkomst van het onderzoek was dat de groepen die respectievelijk 3 en 4 dollar per uur verdienden even hard werkten. De groep die drie dollar was beloofd, maar als gevolg van de 'meevaller' een dollar extra kreeg bleek echter significant harder te werken dan de andere twee groepen.

Van belang is volgens de onderzoekers dat de bonus niet prestatiegerelateerd was, maar uitdrukte dat het bedrijf werknemers mee liet profiteren van een meevaller. Volgens de onderzoekers kunnen slimme werkgevers daarop inspelen, via de manier waarop ze het beloningsbudget inrichten. Het resultaat kan zijn dat 3+1 meer oplevert  dan 4.

Lees ook

Zou jij werken met uitkering 2.000 euro per maand?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl